Čarodějné učení

30. duben – Čarodějnice – jedná se o velmi starý a dodnes živý lidový zvyk a zvláštní svátek. Tuto noc se lidé scházejí u zapálených ohňů a slaví příchod jara. Noc z 30. dubna na 1. května byla pokládána za magickou. Lidé věřili, že tuto noc se čarodějnice slétají na čarodějnický sabat, lidé také věřili například v otevírání různých jeskyní a podzemních slují, ve kterých jsou ukryty poklady. Hlavním smyslem tohoto starého lidového zvyku byla pravděpodobně oslava plodnosti.
V tento den se všechny paní učitelky sešly ve škole v čarodějném převleku za účelem zpestřit dětem vyučování. Při hodině psaní se psala různá zaklínadla, při počtech se sčítaly nohy pavouků a žabí stehýnka, při čtení se četly strašidelné historky a při výtvarné výchově se ztvárňovaly čarodějnice různými technikami.
Výsledky předčily očekávání. I přes první obavy z hrůzných převleků paní učitelek, byly děti nadšené, pracovaly s chutí a elánem. Ten den padlo tolik jedniček jako nikdy.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Užíváme si, Školní rok 2014/2015. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.