Morena

Po dlouhé šedivé zimě přišlo konečně tolik očekávané jaro. Již jsme se na něj všichni těšili. Ale kdy vlastně to jaro začíná? Ve škole nám říkali, že 21. března, ale v kalendáři již několik let píší, že začíná o den dříve. Vzali jsme to tedy do svých rukou a rozhodli jsme se, že se se zimou rozloučíme 20. března vynesením Moreny a jaro přivítáme následující den.
Všechny třídy se zapojily do výroby Moreny. Mladší děti pomohly s výrobou těla a oblečení, navlékly pro Morenu korále z hlemýždích ulit a starší děti připravily básničky a říkadla vztahující se k odchodu zimy.
V poslední zimní den celá naše škola vyrazila v čele s Morenou směrem k potoku Dědina. Cestou nás provázelo sluníčko, které vyvolalo úsměvy na tvářích dětí a navodilo nám dobrou náladu. Jenom Morena se mračila, asi věděla, co ji čeká. A opravdu ji to neminulo. Zastavili jsme se na předem určeném místě a paní učitelka, která vede dramatický kroužek, předříkávala básně a děti je hlasitě opakovaly. Tím přilákaly i kolemjdoucí, kteří se k nám přidali a chválili nás za uchovávání národních zvyků a tradic. Poté byla Morena zapálena a za halasného křiku nás všech vhozena do vody. Moc se jí od nás nechtělo, točila se bludně ve víru vody, ale nakonec to vzdala a odplula. A s ní odešla i zima. Hurá, máme tu jaro!

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Užíváme si, Školní rok 2014/2015. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.