Do nového roku krásou a pohybem

Floristická soutěž v Častolovicích
Ve čtvrtek 14. 03. se vybrané žákyně naší školy zúčastnily 12. ročníku okresního kola Floristické soutěže, jež se konala pod záštitou Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Rychnov nad Kněžnou v Častolovicích. Svůj talent a nápaditost na místě děvčata předvedla až po pečlivé přípravě, kterou pilovala v hodinách pracovního vyučování. Tématem letošního klání bylo zhotovit vypichovanou květinovou misku s velikonočními motivy. I přestože ani jedna z dívek nedosáhla na počet bodů potřebných k vítězství, vrátily se nadšené a s novými zkušenostmi, nápady a plány na další tvoření. Děkujeme organizátorům za pozvání a již teď se těšíme na příští setkání.


Plavecký výcvik
Od února žáci 3. ročníku naší školy v rámci hodin tělesné výchovy pravidelně každé úterý docházejí do Plavecké školy Dorka, která působí v místním krytém bazénu a je odborně vedena vyškolenými instruktory. Malí účastníci jsou rozděleni do skupinek podle odpovídající úrovně plaveckých dovedností. Někteří jsou ve vodě jako doma a již jen rozvíjejí svoji pohybovou flexibilitu, jiní se formou pestré řady různých zábavných aktivit seznamují s vodou v malém bazénku. Ještě potřebují plavecký pásek a mají k dispozici mnoho dalších veselých barevných pomůcek, ale už odvážně loví na dně puky a kroužky, foukají do vody, soutěží ve vodních hrátkách a skáčou do bazénu. Postupně se tak naučí potápět a plavat a na závěr za odměnu všichni obdrží mokré vysvědčení. Cílem plaveckého výcviku je přispět k odstranění plavecké negramotnosti dětí a předcházet nebezpečí před utonutím nebo úrazy ve vodním prostředí.


A to i po schodech – nahoru a dolů :-) .
Od ledna se naše škola může pochlubit novými polepy na schody, které byly financovány v rámci inovativního vzdělávání ze Šablon OP JAK.



Florbalový turnaj Jaroměřská hokejka
Hned v prvním měsíci nového roku 2024 jsme se již tradičně zúčastnili florbalového turnaje pro žáky speciálních škol, který pořádal Dětský domov, Základní škola speciální a Praktická škola, Jaroměř. Jednalo se již o 14. ročník. Malí sportovci byli rozděleni do 10 družstev a dvou podskupin. Soutěž probíhala systémem hry „každý s každým“.
Naše mužstvo obsadilo krásné 5. místo. A tím výčet úspěchů nekončí. Byla vyhlášena i cena pro nejlepšího brankáře, cena fair play a cena pro nejužitečnějšího hráče turnaje. A věřte tomu nebo ne… David Ferko, kapitán týmu, byl oceněn a přivezl pohár a zlatou medaili za hru fair play. Děkujeme všem za skvělou reprezentaci školy.


Dnes šlo v naší škole doslova o vteřiny

V pátek 9. února byl pro žáky Základní školy, Dobruška, Opočenská 115 připraven zážitkový den, jehož cílem bylo seznámení s náročnou a nebezpečnou prací všech složek Integrovaného záchranného systému.
Úvodem se žáci ve svých třídách prostřednictvím videoprojekcí blíže seznámili s koordinovaným postupem zasahujících jednotek při provádění záchranných akcí. Následně si také připomněli důležitá telefonní čísla, na vlastní kůži si vyzkoušeli tísňová volání a zjišťovali počet hasičských přístrojů a hydrantů v budově školy. Dále si zahráli na řidiče, kteří bleskurychle utvořili uličku potřebnou pro volný průjezd záchranných složek na místo nehody a s nadšením plnili spoustu tematických úkolů v podobě skládanek, křížovek a doplňovaček.
V tělocvičně měli možnost stát se alespoň na chvíli odvážnými hasiči. Oblékli si hasičskou výstroj a dokázali si poradit s náročnou manipulací s hadicí a proudnicí ve stanoveném čase, který hraje při zásahu vždy rozhodující roli. Seznámili se také s typy vozidel, které ke své práci záchranáři využívají, a vyrobili jejich miniaturní papírové modely.
Pro žáky to byl velmi zajímavý den, díky němuž si alespoň zčásti dokáží představit, co vše práce těchto hrdinů obnáší, a to jak na základně, tak v terénu. Shodli se, že nejintenzivnějším zážitkem byla simulace volání o pomoc na tísňové linky prostřednictvím vysílačky. A co je ale nejdůležitější? Že to všichni zvládli! Pokud se někdy stanou svědky dopravní nehody, budou dobře připraveni pomoci při záchraně lidských životů.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Soutěžíme, Sportujeme, Učíme se, Užíváme si, Výletujeme, Školní rok 2023/2024. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.