Listopad a prosinec byl plný zážitků :-)

Bezpečný pes
Zábavně-naučný program zaměřený na zásady bezpečnosti při kontaktu s vlastními nebo cizími psy spojený s poznáváním řeči psího těla a praktickými ukázkami proběhl v tělocvičně školy 1.12.2023. Jak rozpoznat varovné signály? Jak předejít útoku psy. Jak chránit části svého těla? To vše jsme se dozvěděli!


S čerty nejsou žerty aneb Jak na balení vánočních dárků – Pekelný projektový den
V pondělí 4. prosince se všechny prostory Základní školy v Opočenské ulici v Dobrušce jako mávnutím kouzelného proutku proměnily ve strašidelné peklo. Dokonce i na školní zahradě se nám usadil obrovský čert. A protože venku mrzlo, až praštělo, zatopil si pod kotlem a opékal pekelné špekáčky. Ptáte se, a co žáci? Ti v tento den přišli do školy v doprovodu svých rodičů, kteří se spolu s nimi zapojili do projektového dne příhodně nazvaného „S čerty nejsou žerty aneb jak na balení vánočních dárků.“ Celá akce začala ve třídách, kde byli všichni třídními učitelkami seznámení s dnešním programem a celou řadou úkolů, které měli během dopoledne zvládnout. Bez jejich splnění nebylo možné školu dnes opustit. A jaké že to byly úkoly? Přímo čertovské. Vybírání blech z kožichu, přikládání pod kotlem, čertovský škleb, skok s hříšníkem a pekelný taneček. Za odměnu jim bylo vydáno čertovské vysvědčení s andělskými jedničkami.



Ve výtvarné dílně si společně s rodiči za pomoci paní lektorky zabalili a ozdobili svůj vánoční dárek. A protože jim při práci pořádně vyhládlo, pochutnali si na opečeném špekáčku, o který se s nimi přátelsky rozdělil čert z naší zahrady. Poté se zvědavě nahrnuli do tělocvičny, kde plnili čertí disciplíny jako pekelná pinkačka, chůze s čertovským kopytem, Luciferova tlama, Belzebubův poklad a pekelná brána, kterou nakonec vítězně všichni šťastní a unaveni odcházeli po propuštění z pekla domů.
Školní akce zaměřená na podporu spolupráce s rodiči sociálně znevýhodněných žáků byla financována z projektu Podpora škol s nadprůměrným zastoupením sociálně znevýhodněných žáků.


Mikuláš
Již tradičně zavítal do školy 05. 12. 2023 Mikuláš se svou družinou. Skvělá spolupráce s dobrušským DDM! Děti, ač hřešily, byly i pochváleny a dostaly balíčky plné zdravých dobrot!




Všeobecná primární prevence
Zatím co se v úterý 12.12.2023 žáci I. stupně stali strážci majáku a oprášili si pravidla ve třídě i mimo ní, žáci II. stupně zjistili, že všechno jde vyřešit a že jsou jedna parta (Prevence šikany)


Canisterapie
Když se řekne canisterapie, každý z nás si představí kontakt člověka se psem. Samozřejmě nejde o jakoukoliv interakci dvounožce se čtyřnožcem… Jedná se o blízké setkávání obou živých tvorů, jehož cílem je pozitivní vliv speciálně cvičeného psa na člověka. Řízená canisterapie kladně rozvíjí citové, rozumové i pohybové schopností a zároveň slouží taktéž k relaxaci. Pro svou komplexnost je canisterapie využívána u mnoha cílových skupin. Nejčastěji se uplatňuje u seniorů a u dětí i dospělých osob se zdravotním postižením. A to jak fyzickým, tak mentálním. Během vzájemného působení dochází mezi psem a člověkem k vytváření hlubšího vztahu a čtyřnohé zvíře se postupně stává jeho dobrým kamarádem. Lidskou lásku oplácí svou psí, uspokojuje nenaplněné citové potřeby, pomáhá rozvíjet sociální vztahy a vazby, adaptivní i sociální chování.
V pondělí 18. prosince 2023 naši školu navštívila členka organizace Aura Canis Čechy paní Věra Krtilová se svými fenkami Medou a Esi. Meda, starší zkušená canisterpeutická profesionálka, se intenzivně věnovala žákům, kteří si s ní důvěrně povídali, hladili ji, česali a něžně se s ní mazlili. Esi, její mladší kolegyně teprve získávala zkušenosti a pobýt chvíli v klidu, se jí moc nedařilo. Ale až vyroste, tak bude určitě tak šikovná jako Meda. Paní terapeutka žáky také seznámila s anatomií psího těla a na názorných ukázkách předváděla, jak rychle fenky reagují na povely své paničky, jak umí aportovat míče, kroužky a různé hračky, nebo třeba i vyčmuchat pečlivě zamaskované drobné pamlsky. Naše dnešní setkání bylo tak intenzivní, že obě fenky po třech hodinách, které s námi aktivně strávili, tvrdě usnuly a my jsme se s nově nabitou energií vraceli zpět do školních lavic.



Vánoční zážitkový den
A už tady zase máme další rok. Určitě bude plný velkých předsevzetí a očekávání a třeba nám do života přinese i spoustu nových zážitků. Teď se ale na chvíli ve vzpomínkách přenesme zpět do času Adventu. Ve středu 20. 12. vánoční atmosféra prostoupila celou školu a žáci si tento den plně užívali na vlně vánočních tradic. Po celé dopoledne probíhal vánoční zážitkový den financovaný ze Šablon OP JAK.
V jednotlivých třídách byla připravena spousta tematických úkolů, a to jak vědomostních, tak i praktických. Všichni zúčastnění luštili vánoční křížovky a nápadité doplňovačky, netrpělivě hledali cestu v spletitém labyrintu plném tajemných kouzel, vymalovávali malé sádrové odlitky kapříků, svíček a prasátek, vyráběli skládané stromečky z kartonu, hvězdičky z papírových brček a další ozdobné vánoční dekorace.
Nejvíce se, jako vždy, těšili do cvičné kuchyně, kde svou kreativitu mohli uplatnit při zdobení svátečních obložených chlebíčků a míchání nápojů z čerstvého ovoce. Následně si připravili v mikrovlnné troubě popcorn a vytvořili z něho krásné sněhuláky. V dílně se společně se svými spolužáky vrhli na výrobu skleněných vánočních svícnů a na malování zvonků a ozdobných kouliček z dřevotřísky, kterými vyzdobili celý venkovní areál školy. Žáci byli velice šikovní, pracovali se zápalem a odměnou jim byly pestré zážitky a nová poznání.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Učíme se, Užíváme si, Školní rok 2023/2024. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.