Daří se nám

Vydařené vystoupení
Naše škola celoročně spolupracuje s DDM Dobruška a pravidelně se zapojuje se do všech aktivit, které pracovnice domu dětí a mládeže pro žáky připravují. Nezůstali jsme tedy pozadu a přijali jsme pozvání na přehlídku místních škol. A právě zde mají ti nejlepší možnost prezentovat před svými blízkými vše pěkné z oblasti taneční, pěvecké a recitační. Připravili jsme si krátké pásmo skládající se z dramatizace básně o Vesmíru, hry na flétnu a tradičního romského tance. Přes počáteční trému si všichni vystoupení užili a byli odměněni zaslouženým potleskem.

Naše úspěchy
S prodlužujícími se jarními dny se ve škole koná řada pestrých aktivit, které se neodmyslitelně pojí k blížícímu se konci školního roku. Mezi ně patří tematické exkurze, umělecká vystoupení a různé soutěže, v nichž se nám daří.

Ve středu 17. května se Adam Ferko a Josef Mirga, žáci 2. stupně ZŠ zúčastnili 18. ročníku krajského kola soutěže „O nejzdařilejší dílenský výrobek“ určené pro žáky základních škol zřizovaných dle § 16/9 ŠZ. Vyhlásila ji jako každoročně Mateřská škola, Speciální základní škola a Praktická škola Hradec Králové. Letošním tématem pro 1. kategorii byla výroba brousítka na tužky a pro 2. kategorii dřevěná hračka – loď. Výrobky tvořili na základě technického výkresu a odborná porota v tajném hlasování ohodnotila právě naše dva žáky prvním a třetím místem. Získali diplom a hodnotné ceny. Oběma chlapcům blahopřejeme a děkujeme za reprezentaci školy.

Dalším tradičním kláním, kterého se naše škola zúčastnila, byl 19. ročník krajského kola Mladý zdravotník v Úpici v Podkrkonoší. Dne 8. června 2023 zde tři hlídky žáků předvedly své praktické a teoretické znalosti z oblasti první pomoci ve 12 náročných disciplínách – historie ČK, vybavení lékárničky, test z první pomoci, ovazování a přenos raněných, léčivé rostliny, dopravní značky a praktická první pomoc. A jak si naši soutěžící vedli? Svými znalostmi přesvědčili komisi, že by dokázali zachránit život nejen sobě, ale i svým kamarádům a po právu si tak zasloužili 6., 11. a 14. místo. Organizace se zhostili MS ČČK a Speciální základní škola Augustina Bartoše v Úpici.

Hmyzí domečky
Hmyz je nedílnou součástí každé zahrady, a to i té naší, školní. Včelky, pestřenky, motýli, berušky, škvoři a další drobní živočichové jsou v přírodě velmi důležití, a i proto se v současnosti hmyzí hotely stávají poměrně běžným doplňkem okolí domů. Jaké přírodniny pro jeho stavbu vybrat, a kteří obyvatelé v něm mohou získat obydlí a hnízdiště, nám přijela poradit paní Mgr. Marta Kmoníčková z Centra rozvoje Česká Skalice. Přivezla s sebou i materiál využitelný při jejich výrobě. Vnější konstrukci domku tvořila bedýnka ze dřeva se střechou z kůry, kterou jsme vyplnili suchou trávou, mechem, šiškami, slámou, kousky dřeva, šnečími ulitami a kaštany. Zkrátka jsme využili vše, co je duté, poskytuje ochranu, vytváří malé chodbičky a dají se do toho vyvrtat díry. Hotové konstrukce jsme pak zvenku zajistili pevným provázkem. A kam jsme hmyzí domečky umístili? Staly se nedílnou součástí naší školní zahrady a my teď budeme napjatě sledovat, kdo se v nich usídlí a získá tak potřebnou a bezpečnou skrýš.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Soutěžíme, Učíme se, Užíváme si, Volný čas, Školní rok 2022/2023. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.