Na konci školního roku jsme si opravdu užívali

Staň se vojákem – Pevnost Josefov
Asi každý malý kluk touží po tom stát se vojákem a stejně tak i každá malá slečna chce být princeznou. Žákům ze ZŠ Opočenská v Dobrušce se tento sen alespoň na krátkou chvíli splnil. V pátek 23. června navštívili Pevnost Josefov a absolvovali zážitkový program „Staň se vojákem“. Hned na začátku byli rozděleni do dvou skupin. Průvodcem skupiny starších se stal statný voják oblečený v dobové uniformě císaře Josefa II. a krásná markytánka se po celou dobu dnešního programu věnovala mladším účastníkům. Pod jejich vedením naši budoucí vojáci plnili úkoly a získávali jednotlivé části mapy, které na konci svého putování složili dohromady. Postupně shromažďovali indicie, jež jim měly přiblížit místo, kde je ukryt pevnostní poklad. Ale abychom nepředbíhali… Cesta plná dobrodružství nebyla jednoduchá, skýtala mnohá úskalí. Mladí vojáci a malé markytánky museli na nádvoří hledat dělové koule, poznávat potraviny, ze kterých vojáci dříve vařili a rozeznat předměty běžného života používané obyvateli kasemat. Nejtěžším úkolem však pro ně bylo projít tmavou podzemní chodbou bez zapálené svíčky. To byl zážitek! Všichni se trochu báli, avšak svůj strach přiznal jen málokdo. Na konci byl každý hrdina! Absolvováním zážitkové trasy žáci nejen získali sladkou odměnu, ale zároveň zjistili, že život v podzemí nebyl vůbec lehký a byli rádi, že jsou jen obyčejní kluci a holky a žijí teď a tady.
A aby těch prožitků nebylo málo… po cestě domů jsme ještě navštívili Muzeum magie v Jaroměři, které zahájilo své působení 30. května 2009. Jeho majitelem je pan Jaroslav Zach, kouzelník tělem i duší. Přímo na své zahradě vybudoval malé muzeum, jež je rozděleno na tři části. První popisuje vznik magie a kouzel, druhá je věnována mistrům české magie a třetí, poslední je vlastní prací pana majitele. Součástí muzea je také studovna a knihovna, kde jsou vystaveny originální rekvizity světově známých mágů, ale i malé, které je možné si vyrobit doma. Pan Jaroslav Zach, iluzionista a tvůrce muzea na nás již netrpělivě čekal, aby mohl předvést všechno své umění. Bylo vidět, že čáry jsou celým jeho životem. Žáci byli nadšení, nestačili se divit a nevěřili svým vlastním očím. Někteří z nás se dokonce stali asistenty pana kouzelníka, ale i přesto neodhalili tajemství jeho čar. Ale pan Zach byl tak hodný, že nám některé své triky prozradil. Ale pššššt, to už zůstane jenom mezi námi!



Dobruška na triku
Co se vám vybaví, když se řekne Dobruška na triku? Téměř každý si asi představí obrázek našeho města na daném druhu oblečení. Jenom žáci ze ZŠ Opočenská ví, že se bude jednat o den plný aktivit. V úterý 20. června proběhl poslední z našich naplánovaných projektových dnů. Protentokrát s výše uvedeným názvem. Všechny úkoly tedy byly spojeny s městem v podhůří Orlických hor. Program byl zahájen ve třídách, a to zhlédnutím krátkého dokumentu o Dobrušce. Pak už žáci začali po škole hledat obrázky s konkrétními budovami, obchody, kulturními a sportovními objekty apod. Následně z nich každá třída vystavěla své vlastní město. Dále skládali puzzle, luštili křížovky, dokreslovali radnici. Samozřejmě nechybělo ani lehké protažení těla – slalom na koloběžkách a překážková dráha v tělocvičně. A proč na triku? Rozvoj kreativity je důležitý! Každý si přinesl bílé tričko a pod vedením šikovné lektorky si jej ozdobil dle vlastní fantazie. A stejně tak jako vždy nechyběla aktivita ani ve cvičné kuchyňce. Z koupeného listového těsta nejmenované dobrušské pekárny žáci upekli výborné koláče. Projektový den si opět všichni užili a už se těší na další školní rok.



T-mobile běh 2023
Připravit, ke startu, pozor, teď… a nyní už jen vidina blízkosti cílové pásky a zrychlený dech… Ano, i žáci Základní školy, Dobruška, Opočenská 115 se letos zúčastnili T-mobile olympijského běhu, který se konal ve středu 21. června. Samotnému závodu předcházelo povídání o historii olympijských her, vyplňování pracovních listů k danému tématu, mladší žáci kreslili olympijské kruhy a vyráběli si svého maskota a starší vyplňovali testy a křížovky.
Poté se přesunuli na místní sportovní stadión, byli poučeni o pravidlech fair play a již netrpělivě čekali na pokyn ke startu. Běh zahájila paní ředitelka přesně v 10:00 hodin a malí i velcí účastníci vyrazili kupředu. Nikdo z žáků, i přes velké horko, závod nevzdal. Všichni dorazili do cíle! Nejlepší běžci byli odměněni T-mobile tričkem, medailí a diplomem. A co ti ostatní? Ti samozřejmě také nepřišli zkrátka. Dostali zdravou tyčinku a medaili za svou vytrvalost a hlavně za sportovní chování.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Soutěžíme, Sportujeme, Učíme se, Užíváme si, Volný čas, Výletujeme, Školní rok 2022/2023. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.