Žít jako motýl

Žít jako motýl…to by si asi kdekdo z nás přál… Ale opravdu je život motýlů tak bezstarostný a lehký, jak se nám zdá? Odpověď na tuto a spoustu dalších otázek nám dal pan Filip Laštovic z mezinárodní ochranářské organizace A Rocha z Dobrého, který 7. dubna navštívil naši školu.
Během besedy nás nenásilnou formou zasvětil do tajemného života motýlů. Dozvěděli jsme se, že na světě žije asi 180 000 druhů motýlů. Z toho jen 30 000 denních druhů a zbylých 150 000 nočních. Noční motýly známe pod názvem můry. Motýli mají několik společných znaků – křídla, sosák, tykadla a tři páry nohou. I přesto je každý motýl úplně jiný. Pokud se podíváme na motýlí křídla zblízka, což nám bylo umožněno, vidíme šupinky. Každá šupinka je jinak nakloněná, jinak zbarvená. Pomocí savého ústního ústrojí (sosáku) motýli přijímají potravu a jejich tykadla nesou celou řadu smyslových receptorů, a to především čichových.
Motýli procházejí během života složitým vývojovým cyklem, který nám pan lektor přiblížil prostřednictvím prezentace na interaktivní tabuli. Všichni žáci byli překvapeni z přeměny nevzhledné housenky v krásného motýla. Stejně tak jako motýli, mají i všechny housenky něco společného. Živí se rostlinnou potravou, čímž ovšem mohou způsobit značné škody na našich zahradách. Například bělásek zelný se živí kulturními rostlinami, obaleč jablečný způsobuje červivost ovoce a nám známý mol si pochutnává na našich potravinách ve spíži nebo tkaninách ve skříni. V závěru vzdělávacího programu byl prostor pro zvídavé dotazy a čas na prohlídku sbírky pestrobarevných motýlů.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Učíme se, Školní rok 2021/2022. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.