Á, bé, cé, dé, kočka přede… a my to všechno spočítáme!

O projektu České spořitelny Abeceda peněz jsme se doslechli již před nějakou dobou. Vzhledem k různým opatřením spojeným s pandemií Covid-19, karanténami a izolacemi nám ale chvíli trvalo, než jsme se do něho zapojili. To čekání však stálo za to!

Ve čtvrtek 3. února k nám do školy zavítala paní lektorka Romana Kaderková, aby nám představila zážitkový program České spořitelny zaměřený na oblast finanční gramotnosti. Hned v úvodu žáky přiměřenou formou seznámila s několika základními pojmy z bankovnictví. Vysvětlila, co jsou příjmy a výdaje, k čemu lze využívat banku a jaká jsou rizika finančních půjček. Současně zjišťovala, zda vědí, jak jejich rodiče peníze získávají, jak se jmenuje naše měna, kolik druhů mincí a bankovek máme, co je nutné zaplatit nejdříve, a co si mohou koupit teprve v tom případě, kdy jim nějaké peníze zbydou. Aktivitami v online aplikaci nás hravou formou provázeli dva fiktivní kamarádi Tomáš s Alenkou. Prostřednictvím interaktivní hry se společně snažili pomáhat všem přítomným zorientovat v zásadách správného hospodaření s penězi. Dívky i chlapci doslova hltali každé slovo, které bylo řečeno. Spolupracovali s nimi při plnění úkolů na interaktivní tabuli, a v návaznosti na diskuzi samostatně řešili zadání v pracovních sešitech. Následně prezentovali výsledky snažení spolužákům.

Součástí setkání byla také ukázka různých světových měn. A jen tak pro zajímavost…Víte, že nejsnáze padělatelné bankovky jsou dolary? A že britská libra není papírová, nýbrž plastová? Klíč od trezoru v bankách že se skládá ze tří částí a balíček s milionem korun českých je tak maličký, že tomu nemohl uvěřit nikdo z nás? Největší úžas však vzbudily dva speciální stroje. Počítačky mincí a bankovek s detektorem padělků, které si mohli všichni prakticky vyzkoušet. Nejprve ve skupinkách počítali drobné mince, a poté zkontrolovali své součty mincomatem. A jak to dopadlo? Všichni to zvládli na jedničku!

Musíme konstatovat, že projekt Abeceda peněz nemá chybu! Kromě spousty nových informací z oblasti financí také pobavil a posílil týmového ducha. A navíc se můžeme ve výuce setkávat s Tomášem a Alenkou i nadále a hravou, kreativní a zábavnou formou úspěšně uskutečňovat průzkumné cesty světem peněz dospělých. Všem školám doporučujeme, a moc děkujeme paní Romaně Kaderkové. Byla vážně perfektní!

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Učíme se, Užíváme si, Školní rok 2021/2022. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.