A co se dělo v prosinci?

Proběhl druhý projektový den
Konec kalendářního roku je spjat s příjemnou atmosférou Vánoc, a to nejen doma, ale i ve školním prostředí. Tyto svátky byly a stále jsou spojeny s řadou tradic a zvyků. Na některé se již téměř zapomnělo, ale je stále mnoho těch, které se nadále dodržují a přecházejí z generace na generaci.
Nejznámější z nich jsme si připomněli o vánočním projektovém dnu ve středu 21. prosince. Paní učitelky připravily pestrá stanoviště, kde si žáci mohli vyzkoušet jak vědomostní úkoly a kvízy, tak praktické činnosti, které postupně vykouzlily tu pravou vánoční atmosféru. V jedné ze tříd žáci poskládali ubrousky a podle vzoru prostřeli slavnostní štědrovečerní tabuli. Z připraveného materiálu vytvořili vlastní svícen, a tím ji ozdobili. Na dalších místech vyráběli hvězdičky z papíru, zvonečky z kapslí od kávy, vyplňovali vánoční kvízy, křížovky a bludiště. Dále skládali puzzle, vystřihovali papírové vánoční stromečky a přilepovali kapří šupiny. Také vyrobili veselé sněhuláky, kterým dolepili knoflíky, očka, mrkev místo nosu a na krk uvázali šálu, aby jim nebyla zima. Můžete si je prohlédnout i vy ve venkovním areálu školy. Byla využita i naše plně vybavená keramická dílna, kde pod rukama malých tvůrců postupně vznikala spousta krásných výrobků.
A co by to bylo za Vánoce bez vánočky?! No, nebojte se, nezapomněli jsme na ni. Každá třída si v kuchyňce zadělala těsto na tu svou. Po jeho vykynutí vánočku upletla, posypala mandlemi a upekla. Žáci nepromarnili ani čas, kdy těsto kynulo. Stihli pokrájet různé druhy ovoce a smíchat je s domácím moštem. Za odměnu si vychutnali výborný ovocný nápoj plný vitamínů.
Projektový den žáky obohatil o spoustu nových vědomostí a zkušeností. Umožnil jim nejen rozvíjet jejich tvořivost, fantazii, ale také i komunikaci a kooperaci v týmu.

A nechyběly ani vánoční besídky :-) .



Cesta za hvězdami
Začátkem prosince se žáci ze Základní školy, Opočenská v Dobrušce vydali na dobrodružnou cestu do hradeckého planetária. Během dvouhodinové exkurze si připomněli některé znalosti a dozvěděli se spoustu dalších nových zajímavosti. Ve velkém sále s kopulí o průměru 12 metrů se seznámili s hvězdnou oblohou a s orientací na ní. Dále s nejnápadnějšími objekty a souhvězdími tak, jak jsou viditelné právě v tomto ročním období. Po projekci poutavého filmu o kosmických srážkách nás všechny čekala prohlídka planetária, nákup suvenýrů a dobrůtek a pak už jen cesta autobusem zpátky domů…



Vystoupení v Domově Rudolf v Opočně
Po dvouleté přestávce jsme navázali na naši dlouhodobou předvánoční tradici a vyrazili potěšit seniory. Naším cílem byl Domov Rudolf v Opočně nabízející tři druhy sociálních služeb – domov se zvláštním režimem, domov pro seniory a odlehčovací služby. Naši žáci si pro klienty zařízení připravili krátké pásmo písniček, básniček a tanečků. Nechyběla ani hra na flétnu. Domov Rudolf je otevřen teprve krátce a my jsme měli tu možnost být jeho první „kulturní“ návštěvou. A myslíme si, že ostudu jsme doopravdy neudělali. Otevřeli jsme tak cestu dalším zájemcům, kteří chtějí zpestřit a vyplnit volný čas klientů domova. Vzhledem k tomu, že naše návštěva proběhla v předvánočním čase, obdarovali jsme obyvatele domova přáníčky a drobnými vlastnoručně vyrobenými dárky. Všem přejeme krásné Vánoce!



Děvčátka na slovíčko
Děvčátka na slovíčko…tak zní titul knihy adresovaný děvčatům na rozhraní dětství a dospívání. A stejně tak by mohla být nazvaná beseda s paní MUDr. Ludmilou Bejdovou. Pochopitelně internet je plný rad a tipů, co dělat a co nedělat v daném období. Ale osobní setkání s lékařkou gynekologie bylo přece jen přínosnější. Dospívající dívky získaly odpovědi na mnohé otázky z oblastí intimní hygieny, které je zajímaly. V uvolněné atmosféře se děvčata rozhovořila, opadl počáteční stud a komunikace probíhala ve velmi přátelském duchu. Jako dárek si mladé slečny odnesly balíčky s intimními potřebami, gely a menstruačními kalendáři. Velice si vážíme času, který nám paní doktorka věnovala a děkujeme jí za příjemné povídání.


Mikulášská družina
Svátek svatého Mikuláše je pro všechny děti očekávaným dnem. Pro některé je očekáváním radostným, jiné mají obavy a strach. V pondělí 5. prosince nás navštívila mikulášská družina, která postupně prošla všechny třídy. Zatímco Mikuláš a Anděl rozdávali dárky hodným, tři divocí čerti pobíhali neustále po třídách, rámusili řetězem a strašili ty zlobivější. Kdo se chtěl vyvarovat „odnesení“ do pekla, zazpíval písničku nebo básničku. Nakonec si čerti do pekla nikoho neodnesli. Všichni žáci nám ve škole zůstali. A to je dobře, neboť máme plno dalších plánů… již v příštím týdnu nás čekají projektové dny s vánoční tématikou, při kterých by nám žáci rozhodně chyběli.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Pomáháme, Učíme se, Užíváme si, Výletujeme, Školní rok 2022/2023. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.