Projektový den s environmentální výchovou

Je 15. března, pomalu začíná jaro, probouzí se příroda, a s ní i některá zvířátka. Vlastně skoro všechna, jen o několika z nich našim žákům přišli vyprávět členové mezinárodní ochranářské organizace A Rocha z pobočky v Dobrém pan Mgr. Pavel Světlík a pan Filip Laštovic.

Pro mladší děti měli připraven program „Povídáme se zvířátky“. Jako první se nám představil pan bobr. Žáci se od něj dozvěděli, kde žije, co má rád, kolik rodí jeho samice mláďat, jakým způsobem tvoří přehrady na řekách a jak upozorňuje svá mláďata na blížící se nebezpečí. Po bobrovi přiskákala za žáky paní veverka. Vzhledem k tomu, že každý z našich žáků již někdy veverku viděl a ledacos o ní věděl, tak se z pana Mgr. Světlíka a pana F. Laštovice stali na chvíli posluchači a ze žáků přednášející. Dalšími zvířátky, s jejichž podobou a životem žáky páni odborníci seznámili, byli vydra, ježek, krtek, divoké prase, rys, jezevec, liška, netopýr a žába. O každém z nich se žáci dozvěděli něco zajímavého a některé informace dokonce překvapily i paní učitelky. Věděli jste třeba, že si jezevec, na rozdíl od mazané lišky, potrpí na pořádek? A třeba, že divoké prase umí plavat? A víte, kolik má ježek bodlin? Ani nikdo z žáků to nevěděl – šest až osm tisíc.

Starším žákům se přednášející snažili přiblížit život ptáků ve městě. Program byl obohacen o prezentaci ptactva na interaktivní tabuli a o ukázku modelů preparovaných ptáků žijících v blízkosti lidských sídel. Žáci se dozvěděli, podle jakých konkrétních pobytových značení jako jsou peříčka, zbytky vajec, stopy ptáků v bahně, mohou zjistit jejich přítomnost a jakým způsobem mohou ptákům zpříjemnit místo, kde žijí. Příkladem jsou různá krmítka, napajedla a koupaliště.

Vzhledem k současnému počasí byl program realizován v prostorách školy, což ovšem nemění nic na to, že byl pro žáky nejen velmi poučný, ale i zábavný. Již nyní se těšíme, až budeme moci vyrazit do přírody přímo do Ekocentra Krupárna v Dobrém.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Učíme se, Užíváme si, Školní rok 2017/2018. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.