Návštěva Městské knihovny v Dobrušce

Městská knihovna v Dobrušce našim žákům každoročně umožňuje prohlídku knihovny s doprovodným programem. Tato aktivita je pro ně atraktivní a rádi ji využíváme i my pedagogové, nejen pro vzbuzení zájmu o četbu, ale i pro rozvoj slovní zásoby a vzájemné spolupráce mezi žáky.

V úterý 14. listopadu všichni žáci vyrazili na předem domluvenou exkurzi. Byli zvědaví, co se zde od minulé návštěvy změnilo a jaké knižní poklady tam objeví. První změnou, které si všimli, byla nová paní knihovnice. Velmi mile všechny přivítala a seznámila žáky s tím, jak to v knihovně vypadá, kde najít jaké knihy a vyslechli si i pravidla a podmínky půjčování knížek, jež jsou všem již známa. Dozvěděli se, že kromě knih, které jsou rozděleny podle barev a autorů, si mohou zapůjčit i společenské hry. To byla další novinka. Stejně tak žáky překvapily i dětské tematické kufříky, jejichž obsah je velmi přitahoval. Tajemství tematických kufříků si samozřejmě paní knihovnice nenechala jen pro sebe. Kufříky se vždy vztahují k jednomu tématu, např. doprava, zvířata… a obsahují k danému tématu předměty. Žáky velmi zaujaly a jejich prohlížením strávili spoustu času. Dále během exkurze paní knihovnice přečetla ukázky z několika knih a žáci jí za to na oplátku nakreslili obrázky. Poté měli možnost poznat uspořádání knižního fondu prakticky a knihy, které je zaujaly, si mohli také prohlédnout. Se zájmem jimi listovali a vzájemně sdíleli dojmy z prohlížení a do některých z knih se i začetli. Škoda, že bylo tak málo času. Vůbec by jim nevadilo strávit zde celé dopoledne :-) .

Děkujeme paní knihovnici za její čas i snahu vzbudit u dětí zájem o čtenářství a těšíme se na další spolupráci.

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky, Učíme se, Užíváme si, Školní rok 2017/2018. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.