Záchranáři, chlapi činu, neznají strach, jenom dřinu. My je za to máme rádi, jsou to naši kamarádi.

Ve středu 17. května zahájili všichni žáci naší školy vyučování vojenským povelem „POZOR!“ Tento povel nezazněl z úst paní ředitelky, ale od našeho pravidelného hosta nadporučíka JUDr. Jiřího Cermana – příslušníka 14. pluku logistické podpory v Pardubicích. Ani tentokrát nepřišel sám, ale v doprovodu svých dvou kolegů, a to desátníka Daniela France a dobrovolného hasiče pana Tomáše Sazimy.

Úvodem žáky vyzkoušel z toho, co si pamatují z minulé besedy. Zeptal se na pravidla první pomoci, na telefonní čísla záchranných složek a na chování v krizových situacích. Žáci uspěli na jedničku, a proto mohl pan nadporučík navázat na jejich znalosti. Při tomto setkání se zaměřil na poskytování první pomoci v terénních podmínkách. Ukázal žákům, jak si mohou pomoci v případech, kdy nemají obvazový materiál, čistou vodu, nosítka… Nepodával pouze teoretické informace, ale vše doplnil názornou ukázkou.

Poté již dostal slovo pan Daniel Franc, který nám předvedl vybavení vojáka při záchranné akci. Žáci měli možnost obtěžkat si neprůstřelnou vestu, ochrannou přilbu a prohlédnout si několik vojenských zbraní. Všechny tyto věci by nám pomohly v případě napadení, ale co kdyby začalo hořet?

O tom nám přišel povyprávět hasič pan Tomáš Sazima. Své vyprávění doplnil praktickou ukázkou hasičského vozu, který byl přistaven u vchodu naší školy. Žáci se dozvěděli, že toto auto neslouží jenom k hašení požáru, ale je možné jej využít i při povodních a nehodách na silnicích. „Třešničkou na dortu“ byla možnost stát se na chvíli opravdovým hasičem a vyzkoušet si stříkat z hadice. Ne všem se to však dařilo podle jejich představ, a tak ocenili těžkou práci záchranářů.

I přes psychickou a fyzickou náročnost tohoto povolání se po dnešní besedě většina chlapců rozhodla stát vojákem nebo dobrovolným hasičem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Učíme se, Užíváme si, Školní rok 2016/2017. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.