Vynášení Moreny

Rok se s rokem sešel a opět je tu jaro. A kdy přesně jaro začíná? Ze školních lavic máme zakódováno datum jarní rovnodennosti 21. března, ale dle astronomických výpočtů v letošním roce tato událost připadá na 20. březen. S vítáním jara a loučením se zimou je spojena spousta zvyků. Jeden z nich v naší škole dodržujeme i my. Je jím tradiční vynášení Moreny.

Jak jsme vyčetli v odborné literatuře, Morena spolu s Živou a Vesnou tvoří trojici bohyní, které jsou etapami životního cyklu ženy, tedy archetyp panny, matky a stařeny. Morena tedy ztělesňuje stařenu – figurínu ze slámy oděnou do ženských šatů, která se v průvodu odnáší k potoku či řece a následně je zapálena a vhozena do vody. Jedná se o starý pohanský zvyk, jenž se uchoval až do dnešní doby.

I v naší škole tuto tradici dodržujeme. Při pracovním vyučování žáci se svými pedagogy vyrobili Morenu, oblékli ji do ženských šatů a ozdobili ji stuhami a kraslicemi. Ve čtvrtek, v krásný slunečný den s datem 17. březen, všichni žáci naší školy tuto figurínu představující zimu, vyprovodili na její poslední cestu. Celý průvod jí přednesl několik básniček vztahujících se k odchodu zimy a poslal ji po vodě pryč. Naší Moreně se od nás však příliš nechtělo, dlouhou dobu se točila ve vodním víru. Nakonec jsme jí museli pomoci, aby mohla odplout pryč. Tímto způsobem jsme se rozloučili se zimou a v pondělí 21. března jsme v naší škole přivítali jaro oblečeni do veselých jarních barev. K loňské žluté a zelené jsme letos přidali ještě barvu oranžovou.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Učíme se, Užíváme si, Školní rok 2015/2016. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.