Setkání s paní Moravcovou

Ve čtvrtek 11. února 2016 naši školu navštívila, nám dobře známá, nevidomá paní Moravcová, aby žákům přiblížila život lidí se zrakovým postižením. Nepřišla sama, ale v doprovodu svého čtyřnohého přítele jménem Xanto.

Paní Moravcová mluvila o svém životě, o pohybu po ulicích našeho města, o jízdě v dopravních prostředcích, o jejich běžných nákupech, návštěvách restaurací atd. Nic pro ni již není překážkou, naučila se pohybovat po svém bytě, vaří, pere, nakupuje a při těchto činnostech využívá spoustu kompenzačních pomůcek, o kterých ani my nevíme, že existují. Žáci měli možnost vyzkoušet si rozlišovač barev Colortest, indikátor hladiny a šablony bankovek, podle nichž osoby se zrakovým postižením zjišťují jejich hodnotu. Pro děti měla připravenou i ukázku Braillova písma, jež se nevidomí učí a pomocí něj mohou i číst.

Paní Moravcová je členkou několika institucí, jež pomáhají osobám se zrakovým postižením, a zdá se, že pro ni není nic problém. V našem městě pořádá různé akce pro širokou veřejnost jako je „Kavárna ve tmě,“ soutěže vodících psů a v neposlední řadě plánovaný kulturní pořad „Barevná tma“ s moderátorem Pavlem Křížem.

Dvě hodiny ve společnosti paní Moravcové a jejího pejska utekly velmi rychle a budeme se těšit na další setkání.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Učíme se, Školní rok 2015/2016. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.