Kultura na talíři

Základní škola Opočenská Dobruška patří ke školám, které zařadily etickou výchovu do svého školního vzdělávacího programu. Projekt s názvem „Smím prosit, pane Špačku“ byl zahájen ve středu 9. 12. celoškolním kulturním motivačním dopolednem, na kterém se setkali žáci naší školy se středoškolskými studenty oboru gastronomie ze SPŠ, SOŠ a SOU v Novém Městě nad Metují.

V kulturním zařízení Pyramida v rámci projektového dne „Kultura na talíři“ absolvovali naši žáci praktickou ukázku stolničení a aranžování. Středoškoláci pod odborným vedením učitele odborného výcviku Michala Šubrta pro ně připravili praktické ukázky stolničení, které zahájili přednáškou o etiketě. Žáci si s velkým zájmem prohlédli několik slavnostně prostřených tabulí k různým příležitostem, jako je svatba, Velikonoce, svátky a narozeniny nebo Vánoce. Ve spolupráci se studenty skládali z ubrousků různé druhy prostírání. Zaujala je i prožitková hra. Žáci se ocitli v roli hostů v restauraci a u číšníka si objednali. Postupně jim byl servírován zeleninový předkrm, který studenti gastronomie připravovali přímo před jejich očima. Nenásilnou formou byly připomenuty hlavní zásady zdravé výživy, kulturního chování u stolu a používání správných příborů. Poté následovalo servírování polévky a hlavního jídla, pečeného kuřete, které studenti bravurně rozporcovali. Největší zájem u nich vzbudila ukázka přípravy flambovaných plněných palačinek a vrcholem pak byla další prožitková hra, kde se žáci ocitli v roli barmanů a pro své spolužáky připravovali chutné a hlavně zdravé ovocné míchané nápoje.

Velké poděkování patří učiteli odborného výcviku Michalu Šubrtovi a v neposlední řadě i studentům, kteří dokázali, že se naši žáci ze společného setkání vrátili plni nových dojmů. Plánují, jak získané znalosti, dovednosti a zkušenosti využijí ve škole v hodinách pracovního vyučování a hlavně v praktickém životě. Už se těší, jak budou pomáhat rodičům při přípravě štědrovečerní tabule.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Učíme se, Užíváme si, Výletujeme, Školní rok 2015/2016. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.