Spolupráce, komunikace, naslouchání…

Ve školním roce 2021/2022 naše škola díky finančním prostředkům zřizovatele Krajského úřadu Královéhradeckého kraje získala Mimořádné účelové prostředky na realizaci aktivit směřovaných na prevenci rizikového chování, která je právě v současné době, kdy žáci často zůstávají v domácím prostředí při distanční výuce, velmi důležitá. Jedním z projektů zajištěných pro žáky ZŠ Opočenská se nově stal „Dlouhodobý program primární prevence“ pořádaný organizací PROSTOR PRO, o. p. s. z Hradce Králové, která již od roku 2000 pomáhá nejen dětem, ale i mladým lidem, rodinám a školám v oblasti rozvoje osobních schopností, dovedností a mezilidských vztahů a snaží se jim ukázat cestu, jak zdolávat životní překážky a dokázat držet život ve vlastních rukou.

Jednotlivé besedy s odborníky jsou realizovány přímo ve škole, kde se žákům věnuje lektorská dvojice, která při workshopech vychází ze svých praktických zkušeností. V pondělí 10. ledna nás navštívily Klára a Eva. Jednalo se již o druhé setkání a protentokrát se zaměřily na témata, jako jsou vztahy, komunikace, spolupráce a naslouchání. Vzhledem k tomu, že se při první návštěvě společně všichni dobře poznali, odpadla prvotní rozpačitost a stud a mohli jít společně rovnou „na věc“. Lektorky měly připravený program probíhající v komunitním kruhu s využitím interaktivních metod práce, skupinové práce a zážitkové pedagogiky. Žáci se podíleli na tvorbě plakátu, účastnili se psychosociálních aktivit a technik, jak předcházet různým formám rizikových projevů chování. Při besedě se dařilo aktivizovat a zapojovat všechny žáky, každý dostal prostor projevit svůj názor a byl vyslechnut.

Věříme, že tato pravidelná setkání pozitivně ovlivní nejen žáky samotné, vztahy mezi nimi, ale zároveň podpoří zdravé klima třídy i celé školy. A jaké téma nás čeká příště? To si žáci vybrali sami! Nechte se překvapit…

ZŠ Opočenská, Dobruška

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Učíme se, Školní rok 2021/2022. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.