Akce v naší škole




Dýňování

Dýně, dýně, dýně… všude samá dýně! To byl strašný sen! Sen, který se však proměnil ve skvěle strávené dopoledne všech zúčastněných.

V pondělí 30. října naše škola pořádala zajímavou akci na podporu spolupráce školy a rodičů se symbolickým názvem Dýňovaní. Žáci společně se svými rodiči a pedagogy aktivně prožili čas ve třídách, během kterého si připravili návrhy kresby. Následně v tvořivých dílničkách soustředěně dlabali, zručně vykrajovali, pečlivě vyřezávali a vrtali a na závěr i originálně zdobili svou dýni. Příjemné klima ve třídách po celou dobu doprovázela tematická hudba doplněná videoprojekcí na interaktivní tabuli. Pro malé labužníky nechyběly ani domácí dýňové pochoutky, jako nadýchaný dýňový koláč a chutné jednohubky s pikantní dýňovou pomazánkou. Akce byla financována z NPI, konkrétně z projektu Podpora škol s nadprůměrným zastoupením sociálně znevýhodněných žáků. A jak dopadly výsledky naší týmové spolupráce? To posuďte sami!



Lítá tiše jako pták, vyletěl až do oblak.
Kdo to je? No, přece drak!

„Zítra si do školy přineste papírového draka,“ řekla paní učitelka. „Ale my doma žádného nemáme.“ „Ach jo, ten náš je rozbitý.“ „Tak víte co, děti? My si ho společně vyrobíme.“ „Ano, ano,“ překřikovaly se jedno přes druhé. A tak se i stalo!
V pátek 13. října se všichni žáci plni radostného očekávání sešli ve třídách stejně jako každý všední den. Ovšem nezačali s výukou českého jazyka, ani matematiky, ale videoprojekcí popisující názorný postup výroby papírového draka. Po zhlédnutí instrukcí nastal čas pustit se do náročné práce.
V malých skupinkách společně malovali hrůzostrašné i veselé dráčky a poté si sami vybrali toho nejhezčího a nejoriginálnějšího. Následně se třídní kolektivy postupně přesunuly do dílny. Pod vedením odborného lektora žáci připravili konstrukci draka a vítězný model na ni připevnili. Nedílnou součástí dopoledních zábavných aktivit bylo i průběžné plnění pestrých tematických úkolů rozmístěných po celé budově školy.
Ve finále společně se svými pedagogy s nadšením vyrazili na nedalekou cyklostezku, a protože foukal příznivý vítr, patřilo nebe jen jejich drakům. Tradiční podzimní drakiádu jsme zakončili měřením dračích ocasů, odměněním všech zúčastněných, a společným focením.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Učíme se, Užíváme si, Školní rok 2023/2024. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.