Už se to blíží…

Ke konci školního roku neodmyslitelně patří zkoušení, testy a písemky, ale i různé akce realizované mimo budovu školy. Aktivity podporující vzájemné utváření vztahů, umožňující poznávání žáků, učitelů a asistentů i z jiných stránek. Aktivity plné zážitků, na které si všichni po letech rádi zavzpomínají.

Vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci se uskutečnění těchto akcí v letošním školním roce přesunulo až na měsíc červen. Hned v úterý 1. 6. proběhl Den s pohybem za místní sokolovnou. Pedagogičtí pracovníci připravili sportovní dopoledne, kterým společně oslavili Mezinárodní den dětí. Za jednotlivé sportovní disciplíny žáci získávali body a následně si vybrali drobné odměny.

Díky mimořádným účelovým prostředkům z Královéhradeckého kraje byly školou realizovány dva výlety do blízkého okolí. První exkurze žáky zavedla do Častolovického zámku a nabídla jim procházku historií spojenou s prohlídkou zámeckého zvěřince, kde měli možnost se seznámit s různými druhy domácích i cizokrajných zvířat. Druhou exkurzí byl takzvaný návrat do minulosti, kdy žáci navštívili Podorlický skanzen Krňovice. Prohlédli si areál skanzenu se stavbami lidové architektury a zde chovaná zvířata. Nedílnou součástí návštěvy byly i ukázky dobových řemesel, strojů a pracovních nástrojů potřebných k životu předešlých generací. Nejzajímavější byla replika dřevěného větrného mlýna z poloviny 19. století vysoká téměř 11 metrů. Program byl doplněn o workshop, během kterého bylo možné si vyrobit motýly z bavlny. Obě akce proběhly za krásného počasí a přiblížily žákům život lidí v dobách, o kterých měli pouze teoretické znalosti z učebnic nebo z vyprávění pedagogů.

Ale tím to ještě nekončí. V úterý 22. 6. paní vychovatelka společně s asistentkami uspořádala tajnou cestu za pokladem s názvem Poklad letního slunovratu. A co tam naši žáci zažili a zda našli opravdu poklad? Cesta to byla náročná, plná nástrah a překážek, které nebylo snadné překonat. Nejdříve museli na základě indicií v jednotlivých třídách získat části uloupené mapy a poté svést námořní bitvu s piráty, uvařit kouzelný lektvar a vyluštit záhadné šifry. Společnými silami se jim to zdařilo, dosáhli vytyčeného cíle a poklad byl nalezen!

A nakonec, den před vydáváním vysvědčení, se uskutečnil výšlap do Valu spojený s návštěvou statku paní Zdeňky Vernerové, která žáky provedla svým královstvím a ukázala jim všechna svá zvířata i to, jakým způsobem se o ně stará. A protože žákům při prohlídce vyhládlo, rychlým krokem se přesunuli do areálu Přírodního divadla ve Valu, kde už na ně čekal rozdělaný oheň a voňavé uzené dobroty .

A to je konec…vysvědčení a zasloužené prázdniny…jupíííííí!!!

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Užíváme si, Školní rok 2020/2021. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.