ŠKOLNÍ VÝLET – VILLA NOVA

Je červen, blíží se konec školního roku a pro nás pedagogy i žáky se jedná o čas, který je naplněn celoškolními akcemi, programy všeho druhu a samozřejmě i neodmyslitelnou součástí konce školního roku je školní výlet.

Letos jsme spojili tuto událost s environmentálním programem zacíleným na pozorování a poznávání hmotné kultury středověku a využívání přírodních zdrojů. Navštívili jsme archeologické muzeum v přírodě Villa Nova, které se nachází v malebné oblasti Orlických hor. Rázem jsme se ocitli ve středověké vesničce, kterou v roce 1992 začal zakládat pan Bohumír Dragoun, který se nám zábavnou a především názornou formou snažil přiblížit život v tomto období. Nejprve jsme vyslechli jeho teoretický výklad, do kterého nás intenzivně zapojoval, a ve druhém bloku nás čekali praktické ukázky. Vyzkoušeli jsme si lámání lnu, předení a tkaní, rozdělávání ohně, mletí obilí a měli jsme možnost zastřílet si z luku. Poté jsme vyrazili do terénu, kde nás pan Dragoun seznámil s místními objekty a jejich provozem, nakrmili jsme ovce a kozy a program byl ukončen pečením placek.

Ač vypadalo, že bude celý den pochmurný a deštivý, vyčasilo se a my jsme jej strávili v přítomnosti člověka, který dává středověké vesničce kus sebe. Děkujeme za jeho čas a i za způsob, jakým nás seznámil s dávnou a pro nás nemyslitelnou dobou bez televize, internetu, telefonu a dalších vymožeností dnešní doby.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Učíme se, Užíváme si, Výletujeme, Školní rok 2017/2018. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.