Projektový den

Dne 31. ledna v rámci environmentální výuky v budově ZŠ Opočenská v Dobrušce proběhl PROJEKTOVÝ DEN. Žáky naší základní školy zaujaly interaktivní workshopy, které nabízely poznávání stromů, keřů a místního ptactva.

Část workshopu byl veden pí. RNDr. Jarmilou Martincovou z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i. z Opočna.

V druhé části dopoledne probíhal naučný program „Krmení ptáků“, s doplněním výstavy místního ptactva, pod vedením Mgr. Pavla Světlíka ze sdružení A Rocha-Křesťané v ochraně přírody, o.p.s. Toto sdružení se zabývá environmentálními výukovými programy, organizací konferencí a seminářů, podporou a organizací přírodovědného a environmentálního výzkumu v terénu.

Před samotným programem vedeným odborníky žáci plnili různé úkoly. Jedním z úkolů po projektovém dni bude i tvorba krmítek pro ptáky, která budou plněna hovězím lojem a semínky slunečnice. Lůj nám dodala firma Maso-uzeniny-potraviny Václav Novák z Dobrušky.

V přírodě děti mohou zakusit spoustu smyslových vjemů – vidět odstíny barev, tvary, slyšet zvuky, cítit vůně, osahat si, ochutnat. Uvědomí si, že když je zima, musí se zahřát pohybem, zjistí, že pod stromy je stín, který ochrání před slunečním úpalem, voda chladí, rosa je mokrá a na slunci se třpytí. Mohou použít louku jako místo, kde se dá rozeběhnout do dáli, v lese mohou zakopnout o pařez nebo ho přeskočit. Když si dřepnou, uvidí, kdo žije v louži, kdo pospíchá mezi jehličím, nebo žije pod kameny. To všechno vzbudí jejich zvědavost a vyprovokuje otázky. Vztah k přírodě zejména městské děti nezískávají úplně snadno. Vedení k úctě a ohleduplnosti k přírodě je jedním z úkolů současné základní školy v rámci běžného programu základních škol, s jejichž pomocí můžeme v dětech probudit lásku k přírodě a současně naplňovat záměry RVP ZV. Vzhledem k tomu, že je období zimy, program byl přizpůsoben počasí a proběhl v tělocvičně naší školy. Těšíme se na květen, kdy s dětmi vyrazíme na návštěvu za našimi vzácnými hosty.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Učíme se, Užíváme si, Školní rok 2016/2017. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.