Učíme se, sportujeme, soutěžíme

Od vajíčka k žabce
V pátek 7. 10. proběhl v naší škole vzdělávací výukový program s environmentální tématikou.
Pan lektor Filip Laštovic z organizace A Rocha, Dobré nám svým poutavým vyprávěním přiblížil život obojživelníků.
Dozvěděli jsme se, že tito živočichové jsou schopni vést dvojí život, a to jak na zemi, tak ve vodě. Narodí se ve vodním prostředí jako ryby a pak se promění v pozemská stvoření, ale do konce života jsou spojeni s vodním živlem. I přesto, že většina z nich není zrovna „k zulíbání“, jsou to velmi užiteční tvorové. Živí se hmyzem, který může přenášet na lidi nebezpečné nemoci, poškozovat stromy v lese i různé plodiny. Součástí vzdělávacího programu byla i powerpointová prezentace, zvukové nahrávky hlasů jednotlivých druhů žab a ukázky modelů několika obojživelníků. Měli jsme možnost si zblízka prohlédnout ropuchu, skokana, rosničku, mloka a další zástupce z živočišné říše.
Tak a teď už jsme zase o něco chytřejší a víme o této prastaré skupině živočichů spoustu nových informací. Třeba i to, že žáby jsou u nás přísně chráněné a vůbec se jich nemusíme bát. Většina obojživelníků je totiž pro člověka neškodná, jsou jedovatí pouze pro hmyz, který loví.



Hravá prevence
Tak už jsou zase tady! A kdo? Noo, přece Šimon a Pepíno. Dva skvělí chlapíci, kteří nás vždy pobaví a hlavně díky svému interaktivnímu programu poučí.
Protentokrát přijeli se svým interaktivním divadelním představením s názvem „Na červenou stát!“, který byl určen především mladším žákům. Ústředním tématem výše uvedeného programu byla bezpečná cesta do školy. Myslíte, že je to otrava? Ale kdepak… Šimon s Pepínem to dělají tak dobře, že vlastně ani nevíme, že se něco učíme. Upozornili nás na správné přecházení přechodu pro chodce, výbavu cyklisty a na nebezpečí, která na nás číhají v našem každodenním životě. Hlavně cestou do školy a ze školy, ale i když čekáme na zastávce nebo jen tak jdeme po chodníku.
Druhá část programu byla věnována kyberprostoru a jeho rizikům. Prostřednictvím modelových situací a interaktivních her jsme si vštípili několik zásad, které je nutné znát při surfování po internetu a hlavně na sociálních sítích. Protože nástrahy dnešního kybersvěta jsou obrovské, bylo toto téma velmi aktuální. Kyberbezpečnost je totiž důležitá pro všechny! Po celou dobu dnešní akce jsme se výborně bavili a ani jsme nepostřehli, kolik užitečných informací nám Šimon s Pepínem předali.



Medaile ze sportovních akcí míří do ZŠ, Opočenská
Se sportem jsme začali ve školním roce pěkně zostra – jednou zlato a jednou bronz. Ze sportovní soutěže si družstvo ZŠ, Opočenská odváží zlato, ze sportovních soutěží si tým ZŠ, Opočenská odváží zlato i bronz…
V rámci projektového dne se žáci z celého okresu ze speciálních škol utkali v úterý 20. září na dětském dopravním hřišti v Náchodě v soutěži Mladých cyklistů. Závodníci prokazovali své dovednosti v jízdě zručnosti, v jízdě podle dopravních předpisů a v jejich teoretické znalosti. Vyzkoušeli si i základy první pomoci. Všechny disciplíny byly hravou formou přizpůsobeny žákům se speciálními vzdělávacími potřebami, a pokud někdo nezvládal jízdu na kole, absolvoval sportovní klání na koloběžce. Naše družstvo vybojovalo zlatou medaili, diplom a hodnotné ceny.
Ve stejném složení jsme o dva dny později zabodovali na jubilejním již třicátém ročníku Sportovního desetiboje v areálu kempu Orlice v Kostelci nad Orlicí, který pořádala Základní škola a Praktická škola, Rychnov nad Kněžnou. Důležité body jsme získali především v hodu na golfový žebřík, kopu na bránu, bowlingu a slalomu na koloběžkách. Bohužel naše sportovce nezdar v krtkově minigolfu odsunul na bronzovou příčku.
Do třetice jsme vyrazili na 9. ročník florbalového turnaje Jaroměřská hokejka do sportovního areálu v Jaroměři. Se ctí jsme obstáli i před staršími těžkými soupeři – absolventy základních škol speciálních, kteří se učí ve dvouletých učebních oborech. Devět týmů bojovalo na dvou hřištích, herní systém byl určen každý s každým. Po nečekaném debaklu s vítězným mužstvem jsme se však o bod propadli na pátou pozici. „To, že jsme nedosáhli na medaili, nebereme jako prohru, ale naopak jako velkou výzvu. V listopadu nás totiž čeká další souboj v netradičních sportech holomajzně a eggballu. A tam už nic neponecháme náhodě.“ dodává se zdravým sebevědomím kapitán Roderik Červeňák.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Soutěžíme, Sportujeme, Učíme se, Užíváme si, Výletujeme, Školní rok 2022/2023. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.