Zvířecí miláčkové pomáhají dětem

Je pátek 22. dubna a děti ze ZŠ Opočenská v Dobrušce nedočkavě vyhlížejí z oken dlouho očekávanou návštěvu. Dneska je přijedou navštívit členky organizace Auracanis. Paní Alena Malá se svými chlupatými kamarády pejsky a paní Helena Rucknerová, která přiveze ukázat kočičky. Oproti minulým návštěvám pro nás mají přichystáno ještě jedno překvapení. Malého zakrslého králíčka, se kterým nám na závěr návštěvy předvedly králičí hop.

Se svými psími či kočičími kamarády nám paní terapeutky dělají velikou radost již několik let. Hrou se psem si rozvíjíme jemnou i hrubou motoriku-pejska, češeme, hladíme, vybíráme blešky (barevné skřipečky) z kožichu, házíme míček, psa podlézáme, posloucháme srdíčko atd. Nejvíce pejsky baví “ojídačka”, kdy si na sebe položíme piškoty a psi je pak hledají, vyčichají a mlsají. Kočičky nám zase řečí těla ukazují, co se jim líbí, co je jim příjemné (vrnění) a na co si u nich máme naopak dát pozor (nahrbený hřbet). Společně se zvířátky jsme se shodli, že nejlepší je hlazení. Vždyť nám se taky líbí, když nás maminka pohladí.

Zvířátka s námi komunikují přímo a my se od nich můžeme mnohému naučit – spontánnímu vyjadřování pocitů, řeči těla, soucitu sebeovládání. Zvířátka nás učí, že potřeba lásky, péče a pozornosti se dá uspokojit lépe, když se o někoho sami staráme. A my jim za to moc děkujeme.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co všechno děláme, Novinky, Učíme se, Užíváme si, Školní rok 2015/2016. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.